miercuri, 2 decembrie 2009

Zaharina

Zaharina este ceva de care a auzit toata lumea. Cine nu a văzut pachete roz de Sweet-n-Low aşezate pe un contor de restaurant? Cine nu-şi aminteşte poveştile pe la mijlocul anilor 70, potrivit căreia cancerul era legat de utilizarea a zaharinei? Dar care este povestea reala?

Zaharina este cel mai vechi cunoscut înlocuitor de zahăr. Acesta este utilizat la bauturi racoritoare, este vânduta în pachete pentru utilizare în ceai şi cafea. Aproape toată lumea în vârstă de peste 20-ani folosit-o cel puţin o dată.


În 1977, Food and Drug Administration (FDA) cere ca orice produs alimentar care conţine zaharină sa fie etichetat cu avertismente despre potenţiale pericole pentru sănătatea dumneavoastră. Etichetele au spus: "Utilizarea acestui produs poate fi periculos pentru sănătatea dumneavoastră. Acest produs conţine zaharină, care a determinat cancer la animalele de laborator."


Avertismente au fost rezultatul studiilor efectuate de către FDA si au arătat că utilizarea pe termen lung a zaharinei era legată de cancerul de vezica urinara. În 1978 şi 1979, a Institutului Naţional al Cancerului a efectuat un studiu care a ajuns la concluzia că utilizarea regulata a zaharinei a fost legată de cancer al vezicii urinare.


Utilizarea constanta a fost definită de către Institutul Naţional al Cancerului ca si consumarea de două sau mai multe portii a unei băuturi care contine zaarina.

Din păcate, înlocuitori pentru zaharină sunt la fel de nocivi ca si zaharina. De fapt, aspartamul (NutraSweet )şi sucraloza (Splenda) ar trebui să fie evitate .