vineri, 22 ianuarie 2010

Efectul yo-yo

Dupa saptamani intregi de lupta cu kilogramele in plus, kilogramele in plus au disparut. Dar ce te faci dupa trei luni, cand kilogramele sunt asezate la loc? Fenomenul este numit efect yo-yo.

Din punct de vedere al mecanismelor metabolice, in cursul unei diete, in organism se produc dezechilibre energetice, intre aportul de calorii, din alimente, si arderile fiziologice.

Incetarea dietei si revenirea la alimentatia normala face ca acumularea de kilograme sa fie rapida, pe fondul deficitului nutritional impus de dieta.
Alternanta exces/restrictii intretin efectul yo-yo. “Acumularile de kilograme care urmeaza unei diete, sunt foarte greu de dat jos, pentru ca organismul opune o forma de inertie metabolica. Un detaliu putin cunoscut: kilogramele se dau jos cu mai multa greutate, cu cat sunt mai vechi.

Lipsa activitatii fizice si un comportament alimentar gresit, in care predomina lipidele si dulciurile, in defavoarea fructelor, legumelor si alimentelor bogate in proteine, sunt o alta cauza.
Consumul de alimente care stimuleaza productia de insulina, care la randul ei stimuleaza apetitul, este un factor favorizant, asociat cu un regim de viata dezordonat.

Specialistii afirma ca este de dorit sa consumi un aliment nesanatos, intr-o cantitate rezonabila, la ora normala de masa, decat sa sari peste o masa si sa mananci, la urmatoarea, doua portii, de foame!